Vox Latina Crash Course (1): Thaide & DJ Hum

Thaíde

Altair Gonçalves (Thaíde) si Humberto Martins (DJ Hum) s-au intalnit in 1980, nestiind pe atunci ca vor ajunge una dintre principalele formatii de rap din Brazilia. In acea perioada Hum activa deja ca DJ, iar Thaíde era break-dancer. In 1988, cei doi intra pe compilatia “Cultura da Rua” cu piesele “Corpo fechado” si “Homens da lei”. Astfel, trupa din São Paolo scoate pe piata primul lor album “Pergunte A Quem Conhece” (“Intreaba-l pe cel ce stie”), in 1989. Au urmat alte albume – pe care sper sa le citez in ordinea reala – care i-au propulsat pe scena de rap din Brazilia: “Hip Hop na veia”, “Preste Atenção”, “Humildade e coragem sao nossas armas para lutar”, “Assim caminha a humanidade” (acesta se pare ca a fost ultimul album inregistrat de cei doi impreuna).

DJ Hum e influentat de funk-ul anilor ’70, iar Thaíde nu se limiteaza la a expune viata din ghetourile (favelas) din periferia capitalei. Rap-ul lor e unul pacifist, iar brazilienii il declara pe Thaíde “poet prin excelenta”. Textele contin uneori “povesti de cartier” in care afirma ca pentru a te ridica din aceste “favelas” nu trebuie neaparat sa furi, sa te droghezi sau sa ucizi, pentru ca inevitabil astea te vor duce la moarte (ati vazut “Cidade de Deus”, nu?) Muzica, per ansamblu, e influentata sensibil de funk, soul sau samba-rock. Se pare ca ei au vrut sa pastreze in rap si elemente specifice culturii muzicale braziliene. Pentru ca am vorbit de funk, propun spre ascultare o piesa de pe albumul “Preste Atenção” (1996), care pare-se ca a fost un hit in Brazilia la vremea aceea: “Senhor Tempo Bom” (ceva gen… “Domnu’ Vremuri Bune”).

Dupa cate am mai citit eu, se pare ca cei doi fac acum muzica separat, asta de prin 2001. Thaíde este VJ la MTV Brazilia, si de asemenea a jucat si in cateva productii braziliene. As vrea acum sa ascultam prima pies ape care am auzit-o de la Thaíde, care e si una dintre cele mai noi. Instrumentalul o sa va aduca aminte de piesa “Knock Knock” a lui GZA, dar exista o oarecare diferenta. De piesa asta am dat cautand rap brazilian (care la ei se numeste “rap nacional”!), si de-atunci am mai gasit piese cu el pe youtube, ba chiar am doua albume.

Din cate inteleg in versurile piesei (inteleg destul de putine), “Pra Cima” e o piesa mai comerciala ca text, care indeamna la voie buna si distractie, party-uri prin discoteci cu whiskey, trabucuri si break-dance, iar clipul e menit sa ne arate ca baietii sunt cu adevarat “veterani”. Eu am stat mult timp cu ea pe “repeat” in masina. Nu ramane decat sa va urez “auditie placuta” la “Pra Cima” si sa sper ca v-am starnit interesul pentru “rap nacional” brazilian.

MySpace Thaide: http://www.myspace.com/thaide
MySpace DJ Hum: http://www.myspace.com/djhum

Comenteaza

Adauga comentariul!