Blog KaTaNa: Axiome

Axiome (1): Hip-hop-ul are nevoie de opinii

In 2004, 2005 cand incepeam sa ma ocup serios de treaba asta erau in voga forumurile: Cheloo.ro, HipHopKulture, AGHH si mai tarziu HH-Inc si Hades. Lumea era flamanda, avea nevoie de materiale. Cand spun “lumea”, nu ma refer la publicul larg, ci la asa-zisa miscare underground. Savuram orice concert (si aveam parte de destule). Savuram orice posibilitate de a pune o rima pe hartie sau pe o pagina de forum. Savuram orice “audio battle” creat sau ascultat (indiferent de calitatea lui). Si nu eram singurul.

Sectiunile “Audio” ale forumurilor erau pline de demo-uri, freestyle-uri si imi aduc si acum aminte ca ADN postase – prin 2006 parca – un freestyle de la Spectru Sonor care atrasese in 1-2 zile vreo 40 de posturi de dezbatere asupra tematicii, tehnicii etc. Un adevarat razboi deschis intre tabara celor ce apreciau mai repede umorul din textele netcee-ilor decat sound-ul si lirica putin bizare pe care le aducea freestyle-ul in cauza. Iar genul asta de dezbatere – aprinsa – avea loc la fiecare material, fiecare piesa noua postata, si erau destule intrucat in perioada aia existau si multi pretendenti la titulatura de MC.

Odata cu trecerea timpului, forumurile si-au pierdut din “coolness”, iar feedback-ul, dezbaterile, opiniile au inceput sa se rareasca. Asteptam cu toti o noua medota de comunicare, si a aparut. Au aparut blog-urile. A aparut YouTube. A aparut MySpace, Trilulilu. Fiecare dintre ele fiind o metoda prin care artistii isi puteau transmite mesajele catre public. Insa… (Mai mult…)